
Türkiye’nin ilk ve tek LivingLab (Yaşam Laboratuvarı) bulunan Başakşehir Belediyesi ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ve iki gün sürecek olan Bölgesel Living Lab Zirvesi’nin ilk günü Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleşti. Bölgedeki inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesi için toplanan zirveye Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi Global Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, AB Temsilcileri, Living Lab uzmanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. İnovasyon ve akıllı şehirlerle ilgili konularda paneller ve çalıştaylar düzenlenecek olan zirvede, yol gösterici öneriler ve tecrübeler aktarılacak.
ÇÖP MİKTARI 0,77’E DÜŞTÜ
Çağın teknoloji ile iç içe olduğunu söyleyen Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, ‘’ Living Lab’ler, belediyeciliğin sadece fen işleri olarak değil teknoloji ve inovasyonla ilgili üretimlerde de bulunması gerektiğinin en önemli göstergesidir. Marka değeri olan ve uygulamalarının prototip olarak Başakşehir’de yapıldığı birçok proje var. Bu projeler, hem Türkiye’deki hem de yurtdışındaki ilgililerine örnek oldu. Biz, Living Lab ile başardığımız bu güzelliğin, bu heyecanın tüm şehirlerde de yaşanmasını ve sonuca ulaşmasını umut ediyoruz. Bizde bu konuda yapabileceğimiz maksimum faydayı sağlamak istiyoruz. Örneğin sıfır atık hem ülkemizde hem de dünyada en önemli konulardan bir tanesidir. Başakşehir'de bu proje 1 yıl önce başladı. Neticede Başakşehir'de çöp miktarı 1.23‘den 0.77'ye düştü. Çevre açısından sonuca ulaşan önemli bir projedir’’ dedi.
HER ALANDAN İNSANA İHTİYAÇ VAR
Zirve’nin paydaşlarından Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Şirin Karadeniz ise, Bölgesel Living Lab Zirvesi’ne emek veren herkese teşekkür ederek, “Üniversite olarak baktığınızda bizim duruşumuz, global, yenilikçi ve gençlerle birlikte dünyayı daha iyi bir hala getirmek için eğitimin gücünden yararlanmak ve eğitimle kurduğumuz farklı iş birliktelikleriyle yeni çözümler, yenilikler oluşturmak olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için de yaptığımız iş birliklerinde farklı düzeylerde, farklı kurumlarda ve yaptığımız iş birliklerinden çok şey öğreniyoruz. Bu tarz işlerde her alan ve bölümden insana ihtiyaç var. Üniversiteler olarak bizim buradaki görevimiz ARGE tarafını desteklemektir. Şunu unutmayın ki yeni bir ürün veya yeni bir hizmet hiç bir zaman ARGE çalışması olmadan ortaya çıkmaz. Özellikle bu zirve için Başakşehir Belediyesi'nin emeği uzun yıllardır devam ediyor. Yedi yıldır bir 'Lab' oluşturmak, buna yatırım yapıyor olmak, gençler için farklı bir fırsat oluşturmak ve bunda ısrarcı olmak kolay değil’’ diye belirtti.
TIPKI İNSANLAR GİBİ TOPLUMLAR DA YAŞLANIYOR
ENoLL Başkan Yardımcısı Wim De Kinderen de, Başakşehir’in Living Lab anlamında bölgesel bir rol üstlenme çabasını desteklediklerini dile getirerek, “Teknoloji odaklı işlerle uğraşanlara öncülük yapıyoruz. Tıpkı insanlar gibi toplumlar da yaşlanıyor ve bu sağlık sorunları gibi bazı sorunlara yol açıyor. Living Lab’ler sağlıkla ilgili projeler de üretmeye çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
LİVİNG LAB’İN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ GENÇLERE İMKÂN SAĞLAMASI
StartersHUB Kurucusu Ersin Pamuksüzer ise, Living Lab macerasının 7 yıl önce Başakşehir Belediyesi ile başladığının altını çizerek, “Başakşehir Belediyesi Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde bugüne kadar çim sulama sistemlerinden giyilebilir teknoloji ürünlerine kadar ticari ürün haline gelen ve ülke ekonomisine katkı sunan birçok proje geliştirildi. Living Lab’in en büyük özelliği gençlere imkân sağlaması” değerlendirmesinde bulundu.
Tolga ÖZDEMİR / KENT YAŞAM