Ülke, millet, ırk, din, dil, renk ayrımı olmadan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için Türkiye’ye gelip, oluşturdukları “Çocuk Meclisi’nde çocuk haklarını görüşen dünya çocukları, yayınladıkları bildirgede, “Çocuklara karşı yapılan her türlü şiddetin önlenmesi, şiddette bulunanların daha ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Çocuklar çocuk gibi yaşamalı diyoruz” dediler.
Bir hafta boyunca Sarıyer Belediyesi’nin konuğu olup 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne katılan yaklaşık 600 çocuk, bir de “Çocuk Meclisi” oluşturdu. Çocuk hakları başta olmak üzere birçok konuyu gündemine alıp görüşen ‘Çocuk Meclisi’ bir de sonuç bildirgesi yayınladı. Çocuk Meclisi’nin yayınladığı bildirgeyi Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, katılımcı ülkelerin konuk çocukları tarafından temsil edilen Çocuk Meclisi üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
ÇOCUKLARLA BASIN TOPLANTISI YAPTI
23 Nisan’da Maslak'taki UNIQ İstanbul'da gerçekleştirilen 23 Nisan Şenliği gala gecesi öncesi yapılan basın toplantısında Çocuk Meclisi’nin aldığı kararları okuyan Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Bosna Hersek, Kosova, Gürcistan, Arjantin, Malezya, Ukrayna, KKTC, Çin, Endonezya, Bulgaristan, Kazakistan’ın yanısıra ülkemizden de Mersin, Artvin, Aydın, Şırnak, Erzurum ve Hatay’dan konuk çocuklarımız geldi. Bir haftalık şenlik süresince Sarıyer’i ve İstanbul’u gezip, eğlendiler, kendi aralarında arkadaşlıklar kurdular. Oluşturdukları Çocuk Meclisi’nde ise “Hepimiz farklı, hepimiz eşitiz” söylemi kapsamında konuşarak, paylaşımlarda bulunarak bir sonuç bildirgesi yayınladılar” dedi.
“ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE EŞİT ŞARTLARDA EĞİTİM HAKKI”
Belediye Başkanı Şükrü Genç tarafından okunan bildirgede şu ifadeler yer aldı:
“Eğitim bir çocuğun en temel hakkıdır. Eğitimsiz bir ülke ayakta duramaz. Sağlık ve barınma da en temel haktır ve bu haklardan eşit şekilde yararlanılabilmelidir. Çocukların kendilerini iyi hissedebilecekleri saygı ve sevgi dolu ortamlara da ihtiyaçları vardır. Eğitimde oyun bir diğer hakkımızdır. Arkadaşlarımızın yardımı bizi daha güçlü kılar. Aileler çocukların oyun alanını daha güvenli hale getirmeli ve onlarla oyun oynamalıdır. Çocuklar eşit bir toplumda din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmadan eşit kanunlar altında yaşamalıdır. Eşit bir toplum için özgürlüğün korunması, çocukların söz ve oyun haklarının kısıtlanmaması, eşit şartlarda eğitim görmesi gereklidir. Çocuklara karşı yapılan her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddette bulunanların daha ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Çocuklar çocuk gibi yaşamalı diyoruz. Tüm dünya çocukları için bu bayramı ilan eden Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür ediyoruz.” Tuncay Dağlı-Kent Yaşam