
Muhtar M. Aykut İncesaraç, “Buranın adı Bakırköy; ama içinde bambaşka hayatlar var. Bodrumlarda, apartmanların ortak kullanım alanlarında yaşayan ailelerimiz var. Ne yazık ki bakamadığı için çocuğunu vermek isteyen var. Neticede beni bu mahalle halkı seçti. Yarın bana biri ‘ben seni seçtim ne yaptın’ diye hesap sorarsa, ‘Ben kandırıldım, benim bütçem yok’ diyemem” dedi.
2014 seçimleri öncesi kayınpederi Ünal Erol’un rahatsızlığı nedeniyle yerine vekaleten mahalle muhtarlığını yapan ve 2014 yılında da seçimlere girerek mahalle muhtarı olan İncesaraç, çocukluğunun geçtiği mahallesini iyi bildiğini ve seçildikten sonra da öncelikle mahallenin bir fizibilitesini çıkararak nüfusuna kayıtlı kişileri tanıma imkanı bulduğunu belirtti.
Ortalama olarak 65 yaş üstü emeklilerden oluşan bir mahalleye sahip olduğunu söyleyen İncesaraç, engelli, felçli, yatalak hastaların ve yalnız yaşayanların muhtarlığa bildirilmesi için öncelikle sokaklara pankart astırdığını söyledi. Ambulans hizmetinin yetersizliğinden dolayı 3 aydır hastaneye gidemeyen hastaların da kendisine ulaştığını ifade eden İncesaraç, “Yaşadığın Semte Sahip Çık” projesinin beklediğinden çok daha fazla ilgi gördüğünü söyledi.
“HİZMET VERENLE HİZMET İSTEYENİ BULUŞTURDUM”
“Müracat edenlerden randevu olarak ziyaretlerine gittim, maddi durumlarını da kendim analiz ettim” diyen Muhtar Aykut İncesaraç, öncelikle felçli ve evden çıkamayan hastalara 45 günde bir ücretsiz kuaför yolladığını, kuaför hizmetini de gene kendi mahallesinden bir esnafla cüzi bir fiyata anlaştığını, sonra da esnafların gönüllü olarak hizmet verdiklerini söyledi. İncesaraç, “Hepsi kendi mahallemin insanları. Ben hizmet verenle, hizmet isteyeni bir araya getirmiş oldum. Yapmaya çalıştığım şeyin aslında mahalleliyi bir araya getirmek için bir proje olduğunu söylediğimde onlar da destek oldular. Yani ben arabuluculuk yaptım” dedi.
“ZUHURATBABA MAHALLESİ’NDE KARDEŞ AİLE GELENEĞİ BAŞLADI”
Karşılıklı hamlelerle kişileri karşılaştırdığını belirten M. Aykut İncesaraç, “Yardım etmek isteyenle, yardıma ihtiyacı olanları bizzat tanıştırdım. Tanışıp konuştular, dost oldular, kardeş oldular. Artık birbirlerine oturmaya gidip geliyorlar ve birbirlerini ‘kardeş aile’ seçtiler. Durumu iyi olan, ihtiyacı olana yardımcı oluyor, evine alışveriş yaparken kardeş ailesini de unutmuyor. Gençler yaşlılardan dua alıyor ve bunun hazzını yaşadıkça ellerinden gelen yardımı yapıyor. Ve o kadar gururlu bir mahallem varki asla ve asla para talep eden yok. Bu mahallenin bir ferdi olmaktan dahi gurur duyuyorum. Onların duasını hiçbir şeye değiştirmem” dedi.
Çalışmak için bütçeden önce, güzel bir kalbe ihtiyaç olduğunu ifade ederek sorularımızı yanıtlayan İncesaraç, mahalleliyi bir araya getirmek için yaptığı ‘Yaşadığın semte sahip çık’ projesiyle ilgili belediyeden destek istediğini söyledi. Sosyal medya aracılığı ile mahalleliye ulaştığını ifade eden İncesaraç, gündemi sosyal medya üzerinden takip ederek, duyurularını da ilk önce sosyal medya aracılığı ile kişilere ulaştırdığını, kişilerin birbirine söylemesiyle de katılımın günden güne arttığını söyledi.
YAKLAŞAN YAZ MEVSİMİ İÇİN PROJE HAZIR
Yaklaşan yaz mevsimi içinde hazırlamayı planladığı proje hakkında da bilgi veren İncesaraç, muhtarlığın önüne yaptıracağı bisiklet otoparkı ile ilk etapta 5 bisikleti mahalleliye tahsis edeceğini söyledi. İkametgahı Zuhuratbaba’da olanlar bisikletleri ister spor amaçlı, ister gezmek, ister bir yere gitmek amaçlı kimliğini bırakarak kullanabilecek. İncesaraç, park içinde oynamaları için de çocuklara bisiklet ayarlayacağını belirtti.
Geçtiğimiz yıl ilk toplu sporu mahallesinde yaptıran İncesaraç, 360 aileye Cumartesi-Pazar ders verdirdiğini, bunun için de kimseden destek almadığını söyledi. Hafta sonu yapılan mahalle sporuna katılımın 400-500’ü bulduğunu, yapılan Pasta Festivali’nde de katılımın yüksek olduğunu ve bunun tek sebebinin mahalle samimiyeti olduğunu söyledi.
Yaptığı projelerinin herkese açık olduğunu ve destek beklediğini ama hep yalnız kaldığını söyleyen İncesaraç, “Benim tek destekçim mahallelim. Yaşadığımız yer bizim ve burada yaşlanmaya mecburuz. Her gelen neden bizden bir taş alıyor” diyerek, Bakırköy’den Doğumevi ve Vergi Dairesi’nin kaldırılmasını eleştirdi. İncesaraç, “Neden biz geri almak için biraraya gelip mücadele etmiyoruz. Biz bizim olanlara sahip çıkmalıyız” dedi.
“VATANDAŞ BAŞKANI SORGULAR”
Sosyal medyanın iletişimdeki gücüne değinen İncesaraç, kişisel Facebook sayfasında tüm yetkililerin kendisinde ekli olduğunu ama gerek paylaşımlarını, gerekse duyurularını beğenen, fikir beyan eden tek yetkili olmadığını söyledi. “İsterdim ki yaptığın bu doğru çalışmalar karşılığında sana nasıl destek olabiliriz, diyerek manevi destek gelsin ama ne yazıkki o da yok. Benim meclis üyelerim bana gelmeli, sormalı ve danışmalı. Yaptığım güzel çalışmalar Bakırköy’ümüz için, kendi mahallelerimiz için. Sen,ben değil, hepimiz için” diyerek kimseye cephe almadığını, amacının hizmet vermek olduğunu ve hizmet veren herkese saygı duyduğunu söyledi. Hizmette oluşan aksaklıkların faturasının belediye başkanına kesildiğini söyleyen İncesaraç, “Başkanın suçu yoktur; ama hakimiyet anlamında vatandaş başkanı sorgular” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Selvi Sarıtaç