
Teşvikiye Mahalle Sakinleri ve Şişli Belediyesi’nin 2018’de ‘Burası bölgenin tek deprem toplanma ve yeşil alanı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu gerçeği görmezden gelerek burayı imara açamaz. Bu plan değişikliğinde kamu yararı yoktur’ diyerek dava açtıkları 26 dönümlük Marmara Üniversitesi Nişantaşı Yerleşkesi’nde DAP YAPI, Şişli Belediyesi’nin verdiği ruhsatla inşaat için yıkıma başlamıştı. Teşvikiye sakinlerinin 1999 depreminin yıldönümünde başlayan yıkım ile ilgili gerçekleştirdikleri basın açıklamasının ardından Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, DAP YAPI’ya inşaat için ruhsat verme nedenlerini açıklamak amacıyla mahalle sakinleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı başında Şişli Belediyesi’nin DAP YAPI’nın hazırladığı projeye dahil edilmesini istediği ve tüm mahallelinin ortak kullanım alanları olacak kısımları anlatan Keskin, daha sonra mahalle sakinlerinin sorularını yanıtladı, görüşlerini dinledi.
Muammer Keskin; Projeye 18.700 metre kare peyzaj alanı dahil ettik
Toplantının başlangıcında Şişli Belediyesi’nin söz konusu alana ruhsat vermesinin gerekçelerini anlatan Keskin, ‘İstanbul’un her yerinde kamuya ait yerlerin TOKİ eliyle özel mülkiyet alanına nasıl çevrildiğine çok sayıda örnek var. Şişli’de Alisamiyen Stadı, Likör Fabrikası, Bomonti’de yapılan inşaat en son şu an bulunduğumuz alan. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilen plan yapma yetkisi ile karşı karşıyayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı planların tamamı ne kadar itiraz edilirse edilsin yaratılan sistem içinde kabul görüyor ve hayata geçiyor. Bu planlar yapılırken hiçbir şekilde ilçe belediyesinin görüşüne başvurulmuyor. Eğer buraya ruhsat vermeseydik inşaatı denetleme ve kontrol etme yetkimiz de olmazdı. DAP yapı bize hazırladığı projeyi sundu. Biz de Şişli Belediyesi olarak bölgenin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak projeye 14. 300 metre kare deprem toplanma alanı olmak üzere toplamda 18.700 metre kare peyzaj alanı dahil edilmesini istedik. Bu isteklerimizi bir protokol haline getirdik. Şu an ruhsat vermiş olsak bile inşaatı bu protokol kabul edilinceye kadar durdurduk’ dedi.
Keskin; Şişlili komşularıma verdiğim tüm sözlerimin arkasındayım
Mahallelinin ruhsat vermeden önce bu protokolün kabul edilmesini bekleseydiniz neden beklemediniz şeklindeki sorusu üzerine Keskin, ‘Ruhsat vermeseydik sürece dahil olamazdık. Şuna inanmanızı isterim ki ben seçilmeden önce sizlere verdiğim bütün sözlerimin arkasındayım. Şişli’de hiç kimsenin rant ilişkilerinin içinde olmasına izin vermeyceğim. Buradaki tek amacımız Şişli’de yaşayan çocuklarımıza ve yaşlılarımıza nefes alabilecekleri ortak kullanım alanlarını projeye dahil etmekti. Biz ne yaptıysak çocuklarımız için yaptık. Eğer Şişli Belediyesi olarak bütçemiz uygun olsaydı bazı vatandaşlarımız istediği gibi burayı tamamıyla yeşil alan olarak bir kent parkı haline getirmek isterdik. Ancak buna bütçemiz yetmiyor. ’ diye konuştu.
Emrah Şahan; Dönüşü olmayan bir yola girdik
Projenin geldiği aşamayla ilgili söz alan Şişli Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Emrah Şahan ise tamamıyla karşı oldukları bir durumun içine dahil olmak zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi; Bir üniversitenin konut alanına çevrilmesini kimse bizden savunmamızı beklemesin. Bakanlığın eliyle verilmiş ruhsatların İstanbul’a verdiği tahribatların tamamın farkındayız. Ancak buranın geleceği, yaşayanları ve çocukları için bu sürece dahil olmak ve yönetmek zorunda kaldık. Maalesef bulunduğumuz süreçte tahribat daha da hızlandı İstanbul’da. Biz gelip burada DAP YAPI’nın projesiyle ilgili bir sunum yapmak istemezdik. Ancak sizlerin de bizim nasıl bir mücadele içinde olduğumuz görmenizi istedik. Şu an bizden çok rahatsızlar. Beraber mücadele edelim. Şu size gösterdiğimiz yeşil alanı DAP YAPI ile birlikte planladık. Tüm mahalle sakinlerimizin bize gelerek taleplerini iletmelerini isterim.Neler istediklerinizi söyleyin. Ama artık bu yolun geri dönüşü yok. Geri dönüşü olursa başka şeyler konuşuruz.
Toplantının sonunda tekrar söz alan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, tüm mahalleliye seslenerek, ‘DAP YAPI ile yapacağımız protokol imzalanmadan. Buraya bizden habersiz bir çivi bile çakılmasına izin vermeyiz. Tüm mahalle sakinlerimizin bu konuda bizlere inanmasını ve güvenmesini isteriz. Mahallenin ihtiyaçlarının göz ardı edileceği bir projenin hayata geçmesine izin vermeyiz. Buraya gelerek bizleri dinlediğiniz için tüm komşularıma teşekkür ediyorum’ diyerek toplantıyı sonlandırdı. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM