
Maslak’ta bina ve insan yoğunluğuna paralel olarak hayatı çekilmez kılan büyük bir trafik keşmekeşi yaşandığını söyleyen Keskin, “Hala buraya kuleler yaptık, iyi pazar oldu, sanayi sitesini de alalım, esnaf gitsin, buraya da bina dikelim” düşüncesinde olanlar var dedi.
“ATATÜRK SANAYİ SİTESİ’Nİ GÜNAH KEÇİSİ OLARAK GÖRÜYORLAR”
Atatürk Sanayi Sitesi’nin yıllar önce İstanbul sınırlarının en uzak noktasına yapıldığını ancak şimdi şehir merkezinde kaldığını belirten Keskin şunları söyledi:
“Şuan Maslak Büyükdere Caddesi üzerinde o kadar çok bina var ki, bir tanesinin bile altyapısı yok? Biz 50 yıldır buradayız. Alt yapımızı yapmış, oturuyoruz. Onlar bu kadar çok kule dikti ancak alt yapıları yok. Buraya yeni gelenlere, ‘altyapı olarak Maslak’a ne sundunuz?’ diye sormak lazım.Hepsi bizim altyapımızı kullanıyor..! Ne özel arabalarını koyacak ne de servis araçlarını park edecek otoparkları var. Yoğunluğun faturası hep Atatürk Sanayi Sitesi’ne çıkarılıyor. Plazalar geldi, Maslağı kaotik ortama soktu, ama günah keçisi olarak hep Atatürk Sanayi Sitesi görülüyor. Bu kadar bina yapıldı, binlerce insan geldi ama yollar aynı, trafolar aynı. Bir tane ek yol yok. Sık sık trafo patlaması oluyor. Kanal tıkandığı zaman biz açtırıyoruz. Hamallığını çeken biziz, yorgunluğunu çeken biziz, trafiği çeken de biziz. Bir Allahın kulu da gelip sormuyor “bir sıkıntınız var mı, bir şey istiyor musunuz?” diye.. Trafik yoğunluğu o kadar fazla ki artık sanayi sitesine araç gelmemeye başladı. Bu da tabiki esnafın zararına oluyor. Canı yanan hep Atatürk Sanayi Sitesi esnafı oluyor”.
“BÜYÜK KONUT PROJELERİNDE OTO SERVİSLERİNE YER VERİLSİN”
Maslak’ta gerçekleştirilen dev yatırımlara rağmen altyapıya yatırım yapılmamasını eleştiren Başkan Keskin şöyle devam etti:
“İstanbul 1453 projesinde 5 bin 500 konut yapılıyor, 2 bin de mağaza, eder 7 bin 500. 2 bin 500 de eklips yapıldı. Etti mi 9 bin. Buna 2 bin de Mashattan bloklarını eklersek, toplam 12 bin konut eder. Bizden sonra gelip, bizim hizmetlerin üstünden geçinenler ne yapmış, koskoca bir hiç..! Trafiği biz değil, plazaların servis araçları tıkıyor. Benim personelim, esnafım metroyu kullanıyor. Trafiğe çözüm getirilmesini biz de isteriz, biz de zor durumdayız. Zaten otomotiv sektörü atölye modelini bitirdi. Trafik yüzünden buraya artık kimse aracını getirmek istemiyor. Benim esnafım kaybediyor, çünkü iş yok. Maslak’ın önünü açmalıyız. Alternatif yollar yapılmalı, altyapı güçlendirilmeli. Ben sadece kooperatif başkanı olarak değil, esnaf olarak da 42 yıldan beri bu siteye hizmet veriyorum. Yolunu da yaptırdım, altyapısını da. Ama şu an boş bulunan her yere altyapı olmadan bina dikiliyor. Trafik yoğunluğuna çözüm getirilmesini herkesten fazla biz istiyoruz. 20 senedir şehir planlamacılarına söylüyorum. Büyük konut projelerinde hizmet sektörüne yer ayrılırken, oto servisleri de yapılsın.”