30 yıl boyunca ulusal gazetelerde farklı görevlerde bulunan Cemalettin Gürsoy, “Engelsiz bir yaşam için, engelli sorunlarını aşmak için, yine siyasi kulvarda engelsiz koşuya hazırım” diyerek İstanbul Küçükçekmece’den Belediye Meclis Üyesi Aday Adayı oldu. Adaylık açıklamasının ardından kollarını sıvayarak Küçükçekmece’deki engellileri evlerinde ziyaret ederek çalışmalarıyla yine ezberleri bozan Cemalettin Gürsoy ile sohbet ettik..
Çalışma hayatına 1986-1990 yılları arasında Vestel’in yan kuruluşu Astelsan’da montaj elemanı olarak göreve başlayan Cemalettin Gürsoy’a sorduk. İşte aldığımız yanıtlar...
- Sizi tanıyabilir miyiz?
“1964 yılında Sinop Gerze, Boypınar Mahallesi’nde dünyaya geldim. 8 yaşında yanlış tedavi sonrası sakat kaldım. Her engelli gibi bugüne kadar geçen süreç benim için de çok kolay olmadı elbet. Ancak ‘sakatım’ diyerek bir kabuğumuza çekilmedim. ‘Umut varsa koş’ diyerek Allah’ıma şükürler olsun bu günlere geldim. Herkesin gıptayla baktığı ulusal gazetelerde çalışma fırsatı bulup engelliler mevzuatı üzerine köşe azaları yazdım. 2014 yılında emekli oldum. Şu an İstanbul geneline hitap eden Habersiz isminde gazetem ve internet sitem var. Şu an Engelli Hakları Federasyon Başkanlığını yürüterek benim gibi olan engelli kardeşlerimizin engelleri aşmaları için mücadele ediyorum.
-Çalışma hayatınızdan biraz söz eder misiniz?
1986-1990 yılları arasında Vestel’in yan kuruluşu Astelsan’da montaj elemanı olarak çalışma hayatına başladım.
1990-1994 yılında Milliyet Gazetesi’nde çalıştım. 1994 yılında Sabah Gazetesi’ne geçtim. 20 yıl Sabah ekonomi servisinde borsa/finans editörü olan Gürsoy aynı gazetede 14 yıldır engelliler mevzuatı üzerine “Engelsiz Koşu” köşesini yazdım. 2014 yılında emekliye ayrılarak Gürsoy İstanbul'da "Habersiz" isminde gazete çıkartıyorum.
-STK yolcluğunuz nasıl başladı?
Kendisi de bir ortopedik engelli olan Cemalettin Gürsoy, 8 yaşında yanlış tedavi sonrası engelli kaldı. 11 ameliyat sonrası koltuk değneklerinden kurtulmayı başaran Gürsoy STK’lara uzanan yolculuğu...
Engellilerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla ilk önce zihinsel engellilere hizmet veren Özel Çocuklar Derneği’ni kurdum. Daha sonra Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkez’inde Örgütten Sorumlu Başkan Yardımcılığı yaptım. Şu an Engelli Hakları Federasyonu Başkanı olarak Türkiye genelinde üye derneklerimizle engellilerin yasal haklarını korumak için mücadele veriyoruz.
-Yakalaşan yerel seçimler öncesi partilerin engelliye bakaşı nasıl? Daha doğrusu sizlere yeteri kadar şans veriliyor mu?
“Evet. Yerel seçimler kapıya dayandı. Tabii ‘Partiler engelliye nasıl bakıyor’ sorunuza, ‘Biz siyasete nasıl bakıyoruz’ şeklinde cevap vermemiz gerekiyor. Çünkü engellilere hitap eden STK’lar o kadar parçalandı ki birlikte hareket edemez olduk. Yeterli donanımı olmayan, yeterli bilgi birikimi olmayan sadece engelli olduğu için aday olan arkadaşlarımız yüzünden maalesef hak ettiğimiz yerlerde temsil hakkı elde edemiyoruz. Dolayısıyla biz önce içimizdeki birlikteliği sağlamalıyız. Yoksa her zaman topu taca atarız.”
-Daha önce CHP’den milletvekili aday adayı ve meclis üyesi adayı oldunuz. Peki CHP engellilere yeteri kadar değer veriyor mu?
Eğer engelliler bugün belirli bir haklar elde ettiyse CHP sayesinde olmuştur. Bir dönem önce Engelli milletvekilimiz Şafak Pavey mecliste bizleri temsil etti. Tabii gönül isterdi ki o rüzgar devam etseydi. Daha önce söylediğim gibi biz engelliler şu parti, o parti demeden önce içimizdeki birlikteliği salayıp güç birliği oluşturmalıyız ki, ailesiyle birlikte 30 milyona dayanan bir kitleyi kimse görmezden gelemez. Bakın o zaman Meclis’te kaç engelli milletvekili oluyor.
Eve CHP’de bu dönem gözle görülür bir değişiklikler oldu. Belediye başkan adayı, eclis üyesi aday adayı olan engelli ve şehit yakınlarından ücret alınmadı. Bu bi aday sayımızın artmasını sağladı.
Özetle CHP, Türkiye’de bir ilki başararak yerel seçimlerde engelli bir arkadaşımız olan Av. Turan Hançerli’yi Avcılar belediye başkan adayı yaptı.
Sabah gazetesinde çalışırken 2011 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden 3. Bölge’den milletvekili aday adayı oldum. Listeye bile giremedim. Ardından 2014 yılında Arnavutköy'den belediye meclis üyesi adayı oldum, seçilemedim. Her zaman ‘ben’ demedim. ‘Umut varsa koş’ diyerek çalışmalarımı yürüttüm. Bu kez Federasyonun ve engelli üyelerimizin baskısıyla Herkes için yaşanabilir kent sloganıyla yola çıkıp, engelsiz bir yaşam icin, engelli sorunlarını aşmak için, bu kez siyasi kulvarda engelsiz koşuya hazırım” diyerek, Küçükçekmece’den Cumhuriyet Halk Partisi belediye meclis üyesi aday adayı oldum.
Tabi sadece engelliler konusunda değil, birlikte hayatı yaşadığımız engelsiz kişiler için de projelerim var. Özellikle yaşları konumuyla riske en açık gurup olan çocuklarımız için okullarda tam donanımlı ambulans projem var. Engellilerer için yaşam evleri, ve gezi bakıcı servisleriyle ailelere derin bir nefes aldırmak amacıyla engeliz yarışa varım” dedi.