banner262
Öne Çıkanlar kent yaşam gazetesi kartal belediyesi hazırlık İstanbul büyükşehir belediyesi tünel

Korku dolu anıları silmek mümkün olabilir

Bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneyde hafızadaki geçmişe ait bilgilerin silinebileceğini tespit etti.

Korku dolu anıları silmek mümkün olabilir

Bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneyde hafızadaki geçmişe ait bilgilerin silinebileceğini tespit etti.

Hatıralar bazen mutluluk içinde yad edilirken bazen de korku dolu bir tecrübenin akıldan silinemeyen anları olabiliyor. Hayatın bir bölümünde yaşanan korku dolu tecrübeler, hafızadan tam olarak silinip atılamasa da, anıları zayıflatmak mümkün. Amerikalı bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneyde hafızadaki korku dolu anları zayıflatmayı başardı.

California Üniversitesinde görevli bilim insanları tarafından yapılan deneyde fareler yüksek tiz ses verilerek korkutuldu. Sonrasında farelerin korku yaşadıkları anda gerçekleşen nöronlar arası hareketleri kontrol altına alındı. Beyindeki korku anlarını hafızaya işleyen nöronların diğer hücrelerle olan bağlantısını azaltan araştırmacılar, farenin hafızasında bulunan korku anını zayıflatmayı başardı. Farelerin beyin dalgalarını inceleyen araştırmacılar, nöronların zayıflatılmasından sonra verilen tiz sesin farelerin korku hafızasını depolayan bölümünde herhangi bir harekete sebep olmadığını gördü.

Araştırmacılara göre deney, geçmişte yaşadığı korku dolu tecrübeler nedeniyle travma ve stres yaşayan hastaların tedavisi için yapılan çalışmalara ışık tutacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner259

banner264