ÖRNEK ÇİFTÇİ ALİCAN AKÇAN’IN ORGANİK KARPUZLARI 20 GÜN ÖNCEDEN PİYASADA

ÖZEL HABER

Sahip olduğu mikroklima iklimi ve coğrafi yapısı dolayısıyla her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği Iğdır ovasında ilk karpuz hasadı yapıldı. "Doğu'nun Çukurovası" olarak nitelendirilen Iğdır'da bu sene havaların sıcak gitmesi nedeniyle karpuz ,kaysı gibi 20 gün erken yetişti.

, Iğdır’da 12 yıl önce çiftçilik yapmaya başlayan Alican
Açkan,100 dönüm arazi üzerinde organik tarım yaparak, şehirdeki diğer
çiftçilere örnek oluyor.

Bölgede bir ay önce yetiştirdiği karpuzlarla herkese
örnek olarak para kazanılacağında ispatlayan Alican Akçan yeni organik
karpuzlarını bu sefer 20 gün önce piyasaya sürdü.

Ürünleri bölge illerin yanı sıra Avrupa ,Azerbaycan, Nahcıvan gibi ülkelere ihraç eden
Alican Açkan, ürünlerinin doğal olmasına ciddi önem veriyor.

Ürettiği organik ürünlerle kentteki diğer
çiftçilere de örnek olduğunu belirten Açkan, şunları söyledi: “Bu işi
ilk yaptığımda çevremdekiler pes edeceğimi söylüyorlardı. Ama ben
organik ürün bulma sıkıntısı çektiğim için kararlıydım. Bu işi yapmaya
devam ettim ve başarılı oldum. Ürettiğim ürünleri devlet yetkililerine
hediye gönderdim. Burada ürettiğim ürünlerim yüzde 100 organik ürünler
ve bu ürünler marka haline gelmiş durumda. Ürünlerimi Almanya’ya
Rusya’ya , Azerbaycan’a ihraç ediyorum bunun yanında Kars, Ağrı, Ardahan, Erzurum, ve
bir çok ildeki manav ve toptancılar beni tanıyor. Tarlamda
yetiştirdiğim karpuzlar ortalama olarak 10-35 kilo ağırlığında
oluyor.”

Iğdır’ın Oba köyünde üretilen örtü altı olarak erken
üretilen 15-30 kg karpuzlar Iğdır’da marketlerde satılmaya başlandı.
Karpuz Üreticisi, Alican Akçan “ 15-30 kg ağırlığında
karpuzlar ürettim.80 dönüm araziye ört altı haşlama yöntemle karpuz ektim
normal hasattan 30-50 gün önce hasadını yapıyorum. Adana karpuzu kabak aşılıdır. Gerçek karpuz benim yetiştirdiğimdir 80 dönüme ekim yaptım 200 ton karpuz bekliyorum.. Tarlada kilosunu ilk ürünü 80 kuruş ile 90 kuruştan satıyorum. Tamamen organik ve kimyasal madde yoktur. ” dedi.

Akçan, ilk defa bu sene Iğdır’a has siyah karpuz yetiştirdiğini belirterek” Iğdır değince eskiden akla siyah renkli karpuz gelirdi.Yerli tohumu buldum ve ektim siyah karpuzlar yetişti. Sadece organik karpuz tam bir karpuz kokuyor”.şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.