Warning: getimagesize(/images/upload/TGC FOTO 3.JPG): failed to open stream: No such file or directory in /home/extrahbr/public_html/amp/functions.php on line 94
Olcayto: “Gazeteciler Öldürülmüyor, Süründürülüyor”

Olcayto: “Gazeteciler Öldürülmüyor, Süründürülüyor”

ÖZEL HABER

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), ilk basın şehidi olan Hasan Fehmi’yi Çemberlitaş’ta bulunan mezarı başında andı. Basın müzesinde de öldürülen 65 gazeteci için anma töreni yapıldı.

6 Nisan 1909’ da, İttihat ve Terakki yönetimini sert bir dille eleştirdiği için Galata Köprüsü’nde öldürülen ilk basın şehidi Hasan Fehmi’nin katledilişinin ardından tam 107 yıl geçti. Gazetecilik tarihinde kara bir leke olarak anılan günden bu yana, her düşünceden 65 gazeteci kurşunların, bombaların hedefi oldu. 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” oldu. Bu yılda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Öldürülen Gazeteciler Günü”nde ilk basın şehidi Serbesti Gazetesi’nin Başyazarı Hasan Fehmi Efendi’nin Çemberlitaş Divanyolu’nda bulunan II. Mahmut Türbesi’ndeki mezarı başında saygı duruşunda bulunduktan sonra Basın Müzesi’nde anma töreni düzenledi.



Törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, TGC Basın Müzesi Müdiresi Saadet Altay ve Nedim Kavuk, Zafer Atay, Şahin Tekgündüz ve Seraceddin Zıddıoğlu’nun da aralarında olduğu gazeteciler katıldı.


“GAZETECİLER BASKI ALTINDA”
Törende konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, “1908 İkinci Meşrutiyet ile beraber Türkiye’de gazetecilik ve dergicilik de bayağı bir patlama oldu. O zamandan sonra çok fazla dergi ve gazete yayınlanmaya başlıyor. Ne var ki, gazete ve dergi patlaması, halkın bilgilenme hakkının çoğalması bazı çevreleri rahatsız ediyor. Hasan Fehmi, o zamanki İttihat ve Terakki’yi eleştiren yazılarından ötürü köprünün üzerinde vurulunca Türkiye’de gazeteci öldürme serüveni de başlamış oluyor.



“65 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ”
1908’den bugüne dek 65 gazeteci öldürüldü. 65 gazeteci, bizim belgeleyebildiğimiz isimler. Bunun dışında gerçekten katledilmiş ama belgelerine ulaşamadığımız gazeteciler de mevcut. Bu bakımdan Hasan Fehmi’nin öldürüldüğü 6 Nisan’ı Türkiye’de Öldürülen Gazeteciler Günü olarak anmaya başladık. 6 Nisanlarda hem Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ni geziyoruz hem Hasan Fehmi’nin mezarını ziyaret ediyoruz. Saygı duruşunda bulunuyoruz. Bugün basın olarak zor dönemlerden geçiyoruz. Gazeteciler şimdi öldürülmüyor ama süründürülüyor, işsiz bırakılıyor. Yüzlerce arkadaşımız işsiz. Baskı çok fazla. Gazetecilerin rahat nefes aldığı, düşünceyi ifade özgürlüklerini rahat serbestçe yazıya dökebildikleri bir ortam yaşanmıyor.” İfadelerini kullandı.

Sibel Gülersöyler-Kent Yaşam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.